Winterbanden voor je elektrische auto? Dit zijn de aandachtspunten

Heb je speciale winterbanden nodig voor jouw elektrische auto? Heb je überhaupt winterbanden nodig en hoe kies je de juiste? Met het koude seizoen voor de boeg helpt NexDrive je graag op weg.

Diverse bandenmerken leveren speciaal voor elektrische auto’s ontwikkelde banden. Voor zomerbanden geldt dikwijls dat ze zijn samengesteld uit hardere materialen waardoor de rolweerstand afneemt, in andere gevallen zijn ze juist op akoestisch vlak verbeterd omdat bandengeluid bij elektrische auto’s meer opvalt. Ook bij winterbanden zien we nu de ontwikkeling richting specifieke EV-banden.

Voordelen specifieke EV-winterband

Elektrische auto’s zijn vaak wat zwaarder dan auto’s met een verbrandingsmotor, waardoor de belasting op de banden toeneemt. Ook het meteen vrijkomende koppel zorgt voor een andere belasting, waar bij het ontwikkelen van EV-winterbanden rekening gehouden is. Ook houden fabrikanten bij EV-winterbanden meer rekening met het afrolgeluid, wat bij winterbanden überhaupt vaak meer aanwezig is dan bij zomerbanden. Soms monteren ze een dikke foamlaag aan de binnenzijde om het geluid zoveel mogelijk te dempen, maar ook in de vorm van het profiel worden aanpassingen gemaakt.

Fabrikanten doen dus echt hun best om de EV-winterband specifieke eigenschappen mee te geven, tegelijkertijd geldt dat een goede ‘normale’ winterband doorgaans ook een goede winterband voor een elektrische auto is. Als je nog een set hebt liggen kun je die vaak zonder problemen gebruiken op jouw EV, zolang de maten maar overeenkomen. Let er wel op dat de zogenaamde load index van een band bij het gewicht van jouw auto past. Laat je banden monteren door jouw NexDrive-specialist, dan weet je dat je altijd goed zit.

Profieldiepte winterbanden

Voor de profieldiepte van winterbanden geldt in ons land hetzelfde als voor elke andere band: bij een diepte van minder dan 1,6 millimeter zijn ze wettelijk ongeschikt en kun je een boete krijgen. Wel wordt bij winterbanden geadviseerd om ze bij een profieldiepte van 4 millimeter te vervangen, omdat ze daar beneden een deel van hun specifieke winter-eigenschappen verliezen. In Oostenrijk geldt die 4 millimeter zelfs als wettelijke ondergrens voor winterbanden. Onder niet-winterse omstandigheden en van 15 april tot 1 november mag je ze gewoon tot 1,6 millimeter gebruiken.

Aandachtspunten bij allseasonbanden

Voor wie op wintersport gaat zijn winterbanden aan te raden, voor wie dat niet doet volstaat de allseasonband doorgaans. In extreme weerssituaties functioneert deze minder goed dan een echte winterband, maar je profiteert van goede prestaties onder de meeste omstandigheden. Ook hoef je geen rekening te houden met een seizoenswissel, wat veel rijders een comfortabele gedachte vinden.

Mocht je op allseasonbanden rijden en onder winterse omstandigheden naar Oostenrijk gaan, dan is het goed om te weten dat dit land ook allseasons alleen als winterband gelden als er 4 millimeter of meer profiel op zit. Het geeft wel aan wat het beste moment is om nieuwe allseasonbanden te laten monteren: vlak voor de winter zijn intrede doet. Zo haal je het maximale uit de winterprestaties van jouw band.

Blijf je deze winter in Nederland en rijd je liever door op zomerbanden? Dat is wettelijk gezien geen probleem en in de meeste gevallen kun je er prima mee uit de voeten. Toch is aangepast rubber aan te raden, zeker omdat een zware elektrische auto op zomerbanden bij een plotselinge sneeuw- of hagelbui moeilijk af te remmen en te besturen is. Dat geldt ook voor vierwielaangedreven auto’s. Die komen weliswaar makkelijker van hun plek, met sturen en vooral remmen hebben ze geen voordeel ten opzichte van een voor- of achterwielaangedreven auto.

Let op de logo’s

Het laatste aandachtspunt betreft de logo’s op de band. Vanaf oktober 2024 erkent Duitsland banden met het opschrift M+S (Mud + Snow) niet langer als winterband. Alleen banden voorzien van het bergje-met-sneeuwvlok-icoon (Three-Peak Mountain Snowflake of 3PMSF) kwalificeren nu als winterband. Dit beeldmerk is niet voorbehouden aan echte winterbanden, ook de betere allseason mag het logo dragen.

Er zijn dus voldoende mogelijkheden om jou veilig door de winter te loodsen, maar het kiezen van de beste band voor jouw auto en situatie kan uitdagend zijn. Wil je zeker weten dat je goed zit? Je NexDrive-specialist helpt je graag.

696 464 Lease-e

De aanschafwaarde is het maximale leasebedrag exclusief BTW. De BTW betaal je zelf aan en kan je als ondernemer terugvragen van de belastingdienst.

Het bedrag dat je bij het afsluiten van het leasecontract direct overmaakt. De aanbetaling verlaagt je leasebedrag en je maandelijkse termijn.

Het bedrag dat je aan het einde van het contact betaalt. Hierover betaal je alleen rente.