Volvo wordt meer Chinees – maar alleen in China

Volvo werkt aan een nieuwe SUV voor de Chinese markt. De auto wordt in China ontwikkeld en gaat gebruikmaken van PHEV technologie van zusje Lynk & Co. De SUV heeft de codenaam V446. Het gebruik van Lynk & Co technologie is opvallend omdat Geely kort geleden het belang van Volvo Cars in Lynk & Co heeft verschoven naar Zeekr. 

De structuur

‘Geely’ heeft een zeer gecompliceerde structuur. Het moederbedrijf heet voluit Zhejiang Geely Holding Group, vaak afgekort tot Geely Holding. Hieronder vallen alle activiteiten, van auto’s tot ruimtevaart tot motorfietsen. De automerken zijn gestructureerd als aparte bedrijven, die vaak deels beursgenoteerd zijn en weer aandelen in elkaar hebben. Bovendien zijn sommige merken weer ondergebracht in een apart bedrijf, Geely Automobile Holding.

Het verschuiven van belangen en het verplaatsen van hele merken van de ene holding naar de andere is overigens al heel lang heel gewoon bij Geely. Na de recente herstructurering is het aandelenbelang in Volvo Cars als volgt verdeeld: Geely Holding heeft 78.7% en de rest staat genoteerd op de aandelenbeurs Nasdaq Stockholm. Volvo Cars heeft nog steeds een belang van 18% in Polestar, maar dus niets meer in Lynk & Co.

Volvo Asia Pacific

Geely heeft in China een apart bedrijf opgericht voor de lokale activiteiten van Volvo, dit bedrijf heet Volvo Asia Pacific. In China gemaakte Volvo’s voor de Chinese markt hebben op de achterkant dus een Volvo Asia Pacific (沃尔沃亚太) badge. Deze naam is enigszins verwarrend omdat Volvo daarnaast ook een regionaal hoofdkwartier heeft voor de Asian Pacific Region.

Hoe gaat het met Volvo in China?

Volvo verkoopt in China 10 modellen waarvan er drie volledig elektrisch zijn. Bijzonder is de EM90 MPV die is gebaseerd op de Zeekr 009. Verder verkoopt Volvo in China nog steeds benzineversies van de S90 en de XC90. Met de verkopen gaat het niet heel goed. In oktober verkocht Volvo 12.126 auto’s, goed voor de 34ste plek in de ranglijst. Daarmee stond Volvo net onder Ford en net boven ArcFox. De Top 3 in oktober bestond uit de XC60, de S80 en de S90.

De XC60 was de absolute bestseller, met 5577 exemplaren, goed voor bijna 46% van het totaal. De in Europa zo populaire EX30 doet het ronduit slecht, de auto is niet opgewassen tegen de veel goedkopere lokale concurrenten en in oktober wist Volvo slechts 174 exemplaren te slijten.

De problemen van Volvo zijn niet nieuw. Het merk is de laatste jaren langzaam weggezakt, in 2020 stond Volvo meestal rond de 25ste plaats. Daar is Geely Holding niet gelukkig mee en dus moeten er nieuwe modellen komen.

Te Zweeds voor China

Volvo’s worden nog steeds ontworpen in Zweden, juist om de Zweedse identiteit te behouden. Maar daar ligt volgens Volvo Asia Pacific het probleem. Het designteam in Zweden zou het moeilijk vinden om Volvo’s te ontwikkelen die zowel voor traditionele markten, zoals Europa en de VS, als voor China aantrekkelijk zijn. Bovendien vindt Volvo Asia Pacific de samenwerking met Volvo in Zweden onpraktisch en langzaam, vooral als het gaat om de ontwikkeling van software.

Daarom heeft Geely Holding besloten om de nieuwe SUV geheel in China te laten ontwerpen en ontwikkelen, zonder input uit Zweden. De SUV is specifiek op de Chinese consument gericht en is alleen voor de Chinese markt bedoeld. Volvo Asia Pacific heeft extra ontwerpers aangenomen om de klus te klaren. Het project is enigszins vergelijkbaar met het nieuwe AUDI merk van Audi, wat eveneens speciaal voor China is opgetuigd.

De Volvo V446

De nieuwe Chinese SUV heeft de codenaam V446. Het is een PHEV die gebruik gaat maken van Lynk & Co’s EM-P PHEV aandrijflijn. Deze wordt al toegepast in de Lynk & Co 07 sedan en de 08 SUV. Het systeem bestaat uit een 1.5 turbo met één (FWD) of twee (AWD) elektromotoren, en een drie-traps Dedicated Hybrid Transmission (DHT). Het vermogen van de FWD versie is 280 kW/615 Nm en het vermogen van de AWD versie is 436 kW en 905 Nm. Met deze aandrijflijn zou de V446 meteen de sterkste Volvo ooit zijn.

 Flyme Auto

Maar het blijft niet bij de aandrijving, ook de software gaat Chinees. De V446 krijgt Flyme Auto, een besturingssysteem ontwikkeld door Meizu, een Chinese smartphonemaker die in 2022 door Geely Holding werd overgenomen. Geely Galaxy en Lynk & Co zijn al voorzien van Flyme Auto. Dit systeem accepteert OTA updates, het heeft een uitgebreide app store en het koppelt naadloos met smartphones.

Op de markt in 2025

De V446 komt in 2025 op de markt met een instapprijs van ongeveer 25.000 euro. De auto zal voor het eerst in het openbaar te zien zijn op de Shanghai Auto Show in april volgend jaar, dan wordt ook de definitieve naam van het productiemodel bekendgemaakt. Als deze nieuwe Chinese Volvo goed verkoopt dan zal Volvo Asia Pacific vermoedelijk meer van dit soort modellen gaan ontwikkelen. Bij de vele zustermerken binnen Geely Holding is immers genoeg lekkers te halen voor het Zweeds-Chinese merk. Of is dat straks eigenlijk Chinees-Zweeds..?

696 392 Lease-e

De aanschafwaarde is het maximale leasebedrag exclusief BTW. De BTW betaal je zelf aan en kan je als ondernemer terugvragen van de belastingdienst.

Het bedrag dat je bij het afsluiten van het leasecontract direct overmaakt. De aanbetaling verlaagt je leasebedrag en je maandelijkse termijn.

Het bedrag dat je aan het einde van het contact betaalt. Hierover betaal je alleen rente.