Test Porsche Macan 4: Rijdt als een echte Porsche

Tja, de kop doet vermoeden dat de elektrische Macan geen echte Porsche is, en dat alleen maar omdat ‘ie techniek deelt met de Audi Q6. Maar een auto is méér dan alleen techniek, het is de totale enginering die de beleving creëert.

Sportieve zitpositie

Zaken als zitpositie, de afstand ten opzichte van de pedalen en het stuur, de materialen, hoe deze aanvoelen, zelfs de geur in de auto, alles doet ‘Porsche’ aan in de Macan. Weliswaar komt de 4,78 meter lange elektrische SUV qua techniek overeen met de Audi Q6, het interieur doet een stuk zakelijker aan dan in de Audi, op het coole Scandinavische af. Forse bedieningsknoppen op de eveneens forse schermen, een relatief beperkte hoeveelheid fysieke knoppen, kortom, het interieur is zakelijk, niet per se gezellig. Je kunt voldoende laag zitten, waarbij je als je niet al te groot bent, deels tegen het relatief hoge dashboard aan kijkt. Wel lekker sportief.

Dikke wielen verplicht

Nu we de Macan in het echt, onder de Nederlandse grijze hemel zien staan, zijn we er over uit dat je wel een beetje moet vinken in de optielijst om het exterieur op smaak te brengen. In Papaya Orange komt het design voldoende uit de verf, maar de boel vraagt wel forse wielen. Bekijk de video van de Porsche Macan 4 nog maar eens, en je snapt wat we bedoelen. Pak je de basisversie, met alleen achterwielaandrijving, standaard wielen en een uni-kleur, dan ben je bepaald niet de bink. Maar goed, het heeft natuurlijk ook allemaal te maken met budget. De prijslijst van de Macan start bij 85.300,- euro. Voor amper vier mille extra rij je de variant met twee elektromotoren, die het totale vermogen van 360 naar 408 pk brengt. Niet al te veel geld voor integrale aandrijving en meer pk’s. En 110 kilo extra wagengewicht, dat ook. Opvallend dat het trekgewicht van de (basis)-Macan en de Macan 4 geen onderscheid vertoond; beide 2000 kilo geremd gewicht. Het is een bekend gegeven dat je bij Porsche ruimharig in de optielijst kunt krassen. Bij onze testauto was dat ook gebeurd, hetgeen de prijs flink voorbij de 120.000 euro heeft getild. Moet je nagaan, da’s de basisprijs van de Macan Turbo, die overigens een torque vectoring systeem heeft dat de dynamiek van de SUV naar een hoog niveau brengt. Het buitenste achterwiel kan meer kracht krijgen van de achterste elektromotor, waardoor de auto als het ware de bocht om wordt geduwd.

Luchtvering verplicht

Kras altijd de optie luchtvering aan bij de Macan. Een (elektrische) auto van 2300 kilo of meer vraagt daar om. Overigens voelt de Macan in de stand ‘normal’ het lekkerste aan, dan zit er voldoende comfort in de setting van het onderstel. In totaliteit is het gewoon een goed rijdende elektrische SUV, die met zijn 100 kWh (bruto) accu altijd een kilometertje of 500 ver komt op een volle accu en dankzij het 800 Volt onboard systeem laad je maximaal op 270 kW aan een DC-lader. Mooie cijfers, die passen bij een merk als Porsche, waar innovatie bij hoort zoals worst bij boerenkool. Dat de Macan zich in een behoorlijke populariteit mag wentelen, lijkt dan ook logisch, ofschoon dit natuurlijk ook deels te maken heeft met het feit dat er behoorlijk lang op de auto is gewacht.

Tekst: Werner Budding, Camera: Rob Steltman

1200 800 Lease-e

De aanschafwaarde is het maximale leasebedrag exclusief BTW. De BTW betaal je zelf aan en kan je als ondernemer terugvragen van de belastingdienst.

Het bedrag dat je bij het afsluiten van het leasecontract direct overmaakt. De aanbetaling verlaagt je leasebedrag en je maandelijkse termijn.

Het bedrag dat je aan het einde van het contact betaalt. Hierover betaal je alleen rente.