Test Hyundai IONIQ 5 N: Play(station) feest

Na de Polestar 2 BST, de Tesla Model 3 Performance en de BMW i4 M50 kunnen we opnieuw een performance EV verwelkomen; de IONIQ 5 N. Een digitale feestmachine. Leuk, ja, zeker!

‘Gecreëerd rijplezier’

Alles heeft te maken met verwachtingspatronen. En ik moet eerlijk toegeven, die waren niet reusachtig hoog gespannen, in aanloop naar de test van de IONIQ 5 N. Maar daar komt ‘ie, Hyundai heeft voor elkaar gekregen wat veel andere fabrikanten van elektrische auto’s nog niet is gelukt; het ontwikkelen van een elektrische auto waar je echt (veel) rijplezier in ervaart. Het is ‘gecreëerd rijplezier,’ maar misschien is het ook wel tijd om de zoektocht naar pure rijmachines te staken. Met de komst van de elektrische auto’s is die generatie uitstervend. Maar wat geeft het, de Playstation-generatie is daar allang aan gewend.

Voor de liefhebber van lekker sturen

Bij de ontwikkeling van een performance auto op basis van een bestaand benzine-model zoeken de engineers altijd naar het kwijtraken van bepaalde zaken. Denk aan kilo’s, isolatie, overbodige snuisterijen. Daar komen dan pk’s bij, goede stoelen, beetje opsmuk die de potentiële snelheid verraden, en zie daar, de liefhebber van lekker sturen moet er enthousiast van raken. Hyundai is bij het concipiëren van de IONIQ 5 N een beetje anders te werk gegaan. Een flinke hoeveelheid pk’s uit een elektrische auto halen, is niet zo ingewikkeld. De N komt aan 650 pk, in de boost-functie. Zonder boost komt ‘ie aan 609 pk. Zo’n 450 pk’s daarvan komen uit de achterste elektromotor, de rest gaat via de voorste motor naar de voorwielen. Er staat een stel prima stoelen in de N, die naam komt overigens van Nürburgring en van Namyang. De eerste hoeft geen uitleg, de laatste is een Koreaanse stad waar de ontwikkelingsafdeling van Hyundai is gevestigd.

Inclusief ‘uitlaatscheten’

Je handen vallen als vanzelf op een lekker grijpgraag aanvoelend stuur, dat werkelijk helemaal vol zit met knoppen. Zo veel dat je bijna de draad kwijtraakt. Deze Hyundai vraagt om een serieuze uitleg. Maar er is veel meer toegevoegd, dan normaliter het geval is bij een performance auto. De IONIQ 5 N heeft een achttraps automaat. Jawel, je leest het goed. Je kunt naar wens schakelen in de N, via fijn aanvoelende flippers achter het stuur. De schakelacties zijn bijzonder goed ontwikkeld; je voelt telkens bij een volgende schakelbeurt de auto opnieuw versnellen – er komt daadwerkelijk een nieuwe lading koppel vrij. Aangemoedigd door bijpassend ‘verbrandingsgeluid’. Nou zijn we bij e-drivers.com niet per se fan van dit soort gecreëerde akoestiek. Maar Hyundai is er echt in geslaagd om alle sound zo te maken dat het exact is alsof je in een potente benzineauto aan het knallen bent. Inclusief Volkswagen DSG-achtige ‘uitlaat-scheten’ en pufjes bij het overschakelen. Opzwepend, goed gecomponeerd en passend bij het hele concept.

Bij Hyundai N is geweldig werk geleverd

Met de boost-functie, die de N met 650 pk bij 3,4 seconden naar 100 km/h laat knallen, is er snelheid zat. De akoestische aanmoedigingen lijken op het kinderachtige af, maar zullen elke autoliefhebber laten glimlachen. Maar wat blijft is een beste klodder wagengewicht – 2200 kilo. En alles boven de twee ton draagt niet bepaald bij aan rijbeleving en performance, of anders gezegd, zo veel kilo’s lijken een onuitwisbare dissonant. Lijken, want ze hebben bij de afdeling N van Hyundai onwaarschijnlijk werk geleverd. We hebben echt serieus hard op de krappe bergwegen in het achterland van Barcelona gereden. Als een kogel van bocht naar bocht, schakelend door de achtbak, aangemoedigd door het digitale geluid en het voelde aan alsof we met een kilo of 1700 aan wagengewicht onderweg waren. In de besturing zou een fractie meer gewicht mogen zitten, maar de nauwkeurigheid van de installatie laat weinig te wensen over. De dempers doen wat ze moeten doen en zijn op alle kilo’s berekend. En in de juiste digitale setting ben je zelfs in staat de achterzijde heerlijk te laten uitbreken.

Het blijft wennen, zeker, dat realiseren wij ons ook. Maar het is gelijktijdig ook de nieuwe vorm van het fenomeen hot-hatch. Vroeger stond je met je rechtervoet in de zuiger te roeren, werden je trommelvliezen getrakteerd op echt verbrandingsgeluid, kneep je met je tenen via het rempedaal rechtstreeks in de remschijven en bewoog je via een pook de tandwielen tegen elkaar aan. En da’s dus allemaal voorbij. Voorgoed voorbij, tenzij je nog een leuke youngtimer of klassiekers in de garage hebt staan. Maar Hyundai bewijst dat wij, autoliefhebbers onder elkaar, niet hoeven te wanhopen. Dat wat de Playstation generatie al jaren kent, ervaar je in de Hyundai IONIQ 5 N. Vanachter een computer ontwikkeld rijplezier, artificieel, maar daarom niet minder leuk. Een dikke pluim voor de engineers bij Hyundai N; de IONIQ 5 N maakt rijden echt leuk. Dat dit wel wat kost, mag duidelijk zijn; Hyundai vraagt er 73.995,- euro voor.

Tekst: Werner Budding

1200 800 Lease-e

De aanschafwaarde is het maximale leasebedrag exclusief BTW. De BTW betaal je zelf aan en kan je als ondernemer terugvragen van de belastingdienst.

Het bedrag dat je bij het afsluiten van het leasecontract direct overmaakt. De aanbetaling verlaagt je leasebedrag en je maandelijkse termijn.

Het bedrag dat je aan het einde van het contact betaalt. Hierover betaal je alleen rente.