Test: Audi Q4 e-tron modeljaar 2024: het verschil zit van onderen

De designers in Ingolstadt hebben zich niet bemoeid met de verse variant van de Audi Q4, alleen de techneuten zijn aan de gang geweest. Het resulteert in een beter rijdende Q4; efficiënter, sterker en zo waar zelfs iets meer dynamisch.

Rijdt als een Audi

Vreemd eigenlijk dat Audi in elk geval niet een paar wijzigingen aan het interieur heeft doorgevoerd, zodat voor iedereen visueel duidelijk is dat hier een verbeterde versie staat. Het uiterlijk laat werkelijk niks los omtrent de aanpassingen. Die niet perse groots zijn, doch wel significant. Inzake rijden was Audi op zoek naar iets meer dynamiek in het karakter. Door de dempers een enigszins straffere afstemming te geven, is een rijgedrag gecreëerd met iets minder rol over de lengte-as. In de besturing zou wat meer levendigheid moeten zitten, maar vermoedelijk ervaar je dit alleen als je modeljaar 2024 direct achter zijn voorganger aan bestuurt. Wat blijft is de beleving dat de Q4 als een Audi rijdt, terwijl de auto technisch op hetzelfde fundament staat als de ID.4 en de Skoda Enyaq. Het fraai afgewerkte dashboard draagt bij aan de beleving in een ‘dure auto’ te rijden. Vreemd is wel dat het dashboard aan de bijrijderskant relatief ver het interieur in buigt, terwijl in de neus van de Q4 niet erg veel techniek schuilgaat, zelfs geen bagageruimte.

Meer koppel, tot 545 Nm

In een Q4 55 e-tron Quattro vind je voorin ook een elektromotor. Een bescheiden exemplaar. De achterste elektromotor levert 286 pk (was 204 pk), maar kies je voor de variant met twee elektromotoren, Quattro dus, dan kom je in totaal aan 340 pk. En vlotte berekening vertelt dat de elektromotor tussen de voorwielen het slechts tot 54 pk schopt. Het grote onderscheid tussen de eerste generatie Q4 en deze nieuweling bevindt zich tussen de achterwielen. De zogenaamde ‘permanent magneet motor’ heeft grotere magneten en een andere koelmantel, wat resulteert in meer vermogen en in meer efficiëntie. Het zou 0,4 kWh per 100 kilometer schelen, oftewel, bij een vol geladen accu zo’n twaalf kilometer meer rijbereik. Misschien wel het meest indrukwekkend is de toename in koppel; van 310 naar 545 Nm. De Q4 laat zich dan ook lekker vlot door het verkeer loodsen. Niet veranderd, maar fijn is de korte draaicirkel van de achterwielaangedreven variant. Doordat een stel aandrijfassen aan de voorwielen ontbreken, kunnen diezelfde voorwielen lekker ver uitslaan.

Nu met geklimatiseerde accu

Vreemd bij de eerste generatie Q4 was het ontbreken van een klimaatsysteem gekoppeld aan de accu. Bij de nieuwe is de accu (van CATL of LG) wel geklimatiseerd. Overigens is dat niet handmatig in te stellen. Weet de Audi middels het navigatiesysteem dat er geladen moet worden, dan zal de accu net voor het DC-laadpunt de juiste temperatuur krijgen; warmer of kouder, afhankelijk van het moment in het jaar. De maximale laadsnelheid van 175 kW haalt de Q4 daardoor eenvoudiger. De versie met alleen achterwielaandrijving, de Q4 45, laadt aan een DC-lader op maximaal 135 kW.

Geen prijspakker

Rest ons de vraag te stellen of de wijzigingen voldoende zijn om een flinke vuist te kunnen maken naar de concurrentie. Aan rijkarakter ontbreekt het niet, evenmin aan beleving. Bovendien weet de Q4 zich te onderscheiden van de Volkswagen ID.4 en de Skoda Enyaq, terwijl deze modellen technisch vergaand overeenkomstig zijn. De forse vermogenstoename, het theoretische rijbereik van 544 kilometer en het klimaatsysteem van de accu zijn mooie toevoegingen. De basisprijs van 54.835,- euro zou wellicht een horde kunnen zijn. Het verhaal is bekend: Tesla levert een Model Y die in de subsidieregeling valt. Dat er een Audi Q4 35 volgt, zonder de sterk verbeterde achterste elektromotor, maar wel met de onderstelaanpassingen, brengt de prijs vermoedelijk evenmin onder de belangrijk 45 mille horde.

Tekst: Werner Budding, camera: Christian Kalse

1200 800 Lease-e

De aanschafwaarde is het maximale leasebedrag exclusief BTW. De BTW betaal je zelf aan en kan je als ondernemer terugvragen van de belastingdienst.

Het bedrag dat je bij het afsluiten van het leasecontract direct overmaakt. De aanbetaling verlaagt je leasebedrag en je maandelijkse termijn.

Het bedrag dat je aan het einde van het contact betaalt. Hierover betaal je alleen rente.