We hadden slechts een korte ontmoeting met de BMW i7, een zomerliefde die even hartstochtelijk als vluchtig was. Een relatie die we in alle opzichten koesterden, maar die helaas eindigde voordat we er echt klaar voor waren.
Van (te) korte duur
Misschien kunnen we niet helemaal van een echte duurtestperiode spreken; daarvoor is een maandje sturen in een auto onvoldoende lang. Toch hebben we een goede indruk gekregen van wat bevalt en wat minder in de smaak valt. Om met dat laatste te beginnen: er valt weinig te klagen over de BMW i7. Ja, we zouden zijn lengte als een nadeel kunnen beschouwen, maar dat is niet helemaal eerlijk. Kies je voor een BMW i7, dan weet je dat hij 5,39 meter lang is. Size does matter, vandaar dat BMW de i7 — en dus elke versie van de 7 Serie — die lengte heeft gegeven. Er valt niets meer te kiezen, zoals voorheen. Een BMW 7 Serie is gewoon erg groot. Te groot? Prima, dan moet je voor de i5 gaan, wat wij overigens ook hebben gedaan. Inmiddels is de i7 eDrive50 terug bij de importeur, en voeren we een duurtest van drie maanden uit met een BMW i5 eDrive40.
Vlot automatisch inparkeren
Met vierwielbesturing is het zeker niet zo dat je jezelf snel in de knoei rijdt met de i7. Smalle straatjes in dorpen vormen geen enkele uitdaging, en als het inparkeren echt zenuwslopend wordt, weet dan dat de BMW je ook daarbij kan helpen. Er zijn meer auto’s die het parkeren voor je kunnen overnemen; vrijwel allemaal doen ze dat goed. Het verschil zit hem echter in de snelheid. Op een trage manoeuvre zit je natuurlijk helemaal niet te wachten, zeker niet met tal van toeschouwers om je heen. Eerst krijg je het commentaar dat je het waarschijnlijk zelf niet kunt, en vervolgens krijgt de BMW de schuld vanwege het gebrek aan parkeersnelheid. Maar dat valt mee: de BMW doet het klusje vlot genoeg om de toeschouwers stil te krijgen.
Eerlijk duurt het langst
Fijn aan de i7 is dat de actieradiusindicatie op het forse display rekening houdt met zowel de hoeveelheid beschikbare energie in de accu (102 kWh bruikbaar) als de voorgeprogrammeerde route. We reden een stuk door de Ardennen met de elektrische limo, waarbij het tempo laag lag en er veelvuldig werd geregenereerd. Aansluitend ging de i7 aan de AC-lader (op 11 kW, optioneel 22 kW) en werd ‘s morgens bij vertrek 612 kilometer beloofd. Maar nadat de route over de snelweg naar het midden van Nederland was ingesteld, reduceerde het systeem de actieradius naar 482 kilometer. Realistisch dus. Nee, de i7 zet geen nieuwe standaarden qua rijbereik op een volle accu, maar behelpen is het zeker niet. Je bent tenslotte toch met zo’n 2.600 kilo onderweg. Tijdens het laden aan een DC-lader stelt de i7 allerminst teleur. De opgegeven snelheid van 200 kW werd regelmatig bijna gehaald, waarbij het laden ook bij een hoger SoC behoorlijk op snelheid blijft.
Comfort met een hoofdletter
Wat een comfortabele auto is de i7, ongelofelijk. Bij Rolls-Royce gebruiken ze min of meer dezelfde technische architectuur, maar bij de Britse eliteclub streven ze altijd naar het maximaal haalbare comfortniveau. Het moet daar niet eenvoudig zijn geweest om nog meer mogelijkheden te vinden om het comfort verder te verbeteren. Afrolgeluid, grote of kleine oneffenheden, de manier waarop de aandrijflijn reageert, de soepelheid van het regenereren; subliem. Goed, je zou wat commentaar kunnen hebben over de rechtuitstabiliteit op hogere snelheid. Op een of andere manier weet BMW op dat gebied meer indruk te maken met de modellen waar nog een benzinemotor in zit.
Bediening naar keuze
Het blijft toch opmerkelijk dat inmiddels vrijwel elk BMW-model min of meer hetzelfde dashboard heeft. Terwijl je in een 7 Serie toch iets meer mag verwachten dan in de versies met de lagere cijfers. Nu is het zo dat een i7 natuurlijk over meer digitale snufjes beschikt, een topklasse geluidssysteem heeft, een veelzijdig instelbaar rijgedrag en alle mogelijke rijhulpsystemen. Maar er had iets meer onderscheid mogen zijn in de schermen waar je als bestuurder en passagier naar kijkt. Aan de andere kant: we zijn er vrij zeker van dat geen enkele eigenaar van een i7 alle mogelijke functies van zijn auto zal gebruiken. Met andere woorden: deze auto kan veel meer dan zijn bestuurder ooit zal benutten. En dat hoort nou eenmaal bij een auto uit het topsegment. De bediening kan naar keuze met stem, handgebaren, op het aanraakscherm of via iDrive. Wij maakten gedurende de maand vooral een mix van alle mogelijkheden.
Nog niet veel keus in topsedan EV’s
Hoe het beviel, is eigenlijk een retorische vraag. Het leven in een BMW i7 is fijn, gewoon heel fijn. In de kleur zoals wij ‘m reden, was hij ook nog eens opvallend. Maar wat een comfort, wat een luxe, wat een ruimte en wat een heerlijke aandrijflijn. Veel keuze in topsedan EV’s is er tot op heden niet. Je zou kunnen kiezen voor een Mercedes EQS, een Nio ET7, of een van de beschikbare elektrische SUV’s zoals een Macan, Q6, of Model X, maar ja, dat zijn geen sedans. Bovendien ziet bijna niemand dat de i7 een elektrische auto is, en dat kan voor sommigen zeker een pluspunt zijn.
Tekst: Werner Budding