Cupra Tavascan: Spaanse pit in het elektrische SUV-coupé segment

Cupra Tavascan

Cupra start binnenkort de verkoop van de Tavascan, een elektrische SUV-coupé. Deze Spaanse nieuwkomer combineert een fraai design met pittige prestaties en een redelijk aantrekkelijk prijskaartje. Kan de Cupra Tavascan zijn beloftes waarmaken en zich meten met zijn Volkswagen-familieleden VW ID.5 en Enyaq Coupé?

Spaanse flair op een degelijk Duits platform

De Tavascan is qua uiterlijk een lust voor het oog. De nieuwste telg van Cupra combineert scherpe lijnen, een aflopende daklijn en een opvallende lichtsignatuur. Het is duidelijk dat Cupra geen genoegen neemt met een doorsnee SUV-design. Het interieur is al even stijlvol, met sportstoelen die je stevig omarmen, sfeervolle ambient lighting en hoogwaardige materialen die een gevoel van luxe én sportiviteit uitstralen.

Toch is de invloed van de Volkswagen ID-familie niet te missen in het interieur. Het dashboard en de middenconsole, en met name de bedieningselementen (en het gebrek daaraan) hebben wel wat weg van de ID.4 en ID.5. Toch heeft hij genoeg eigen stijl om niet direct een gevoel van déjà vu te geven. Maar Cupra heeft veel meer dan bij de Born zijn best gedaan om de Tavascan een eigen karakter te geven en dat is aardig goed gelukt.

Prestaties zijn goed, maar bekend

Onder de motorkap biedt de Tavascan keuze uit drie elektrische aandrijflijnen: de Business, Adrenaline en VZ Adrenaline. De eerste twee zijn achterwielaangedreven en beschikken over een 210 kW (286 pk) sterke elektromotor, goed voor een acceleratie van 0 naar 100 km/u in 6,8 seconden. De VZ Adrenaline gaat een stap verder met vierwielaandrijving en een vermogen van 250 kW (340 pk), waarmee hij de sprint in slechts 5,6 seconden klaart. Deze aandrijflijnen kennen we natuurlijk ook van de Volkswagen ID-modellen en Skoda Enyaq iV, zodat de prestaties prima maar niet echt verrassend zijn.

De actieradius is ook niet mis. De Endurance-uitvoering haalt volgens de WLTP-norm een actieradius tot 569 kilometer, terwijl de Adrenaline en VZ Adrenaline respectievelijk 546 en 515 kilometer halen. Snelladen gaat met een snelheid tot 135 kW, waardoor je in een ongeveer half uur weer genoeg kilometers kunt bijladen voor de volgende etappe van je reis.

Technologie die verwent (en soms frustreert)

De Tavascan is uitgerust met de nieuwste technologieën, zoals een augmented reality head-up display dat navigatie-instructies en andere belangrijke informatie projecteert op de voorruit. Het infotainmentsysteem is modern en gebruiksvriendelijk, met een groot touchscreen en alle denkbare connectiviteitsopties.

Toch zijn er ook wat minpunttjes. Zo ontbreekt een standaard warmtepomp, wat jammer is voor een elektrische auto in deze prijsklasse. Zeker in de duurste uitvoeringen zou deze standaard mogen zijn. Ook zijn sommige bedieningselementen vervangen door touch-gevoelige knoppen, wat niet altijd even praktisch en handig is.

Prijs en concurrentie

De Cupra Tavascan is scherp geprijsd, met een vanafprijs van €49.990 voor de Business-uitvoering terwijl de duurste uitvoering al gauw op zo’n 60 mille komt, en helemaal als je wat opties aanvinkt. Daarmee is hij nagenoeg even duur als de Skoda Enyaq Coupé en wat goedkoper dan de Volkswagen ID.5.

Cupra’s elektrische ambities

Met de Tavascan zet Cupra een belangrijke stap in zijn elektrificatiestrategie. Het merk wil zich profileren als een sportief en vooruitstrevend alternatief binnen de Volkswagen Groep, en de Tavascan is daar een goed voorbeeld van. Op basis van zijn gedurfde design en prestaties heeft de Tavascan het potentieel om een succes te worden in het snelgroeiende segment van elektrische SUV-coupés. Bovendien zou hij ook wel eens zijn zustermodellen (Volkswagen ID.5 en Skoda Enyaq iV) af kunnen troeven. Maar wie nuchter naar de prijzen, prestaties en uitrusting kijkt, zou ook zomaar eens in de showroom van een van de Amerikaanse, Zweedse of Chinese concurrenten kunnen eindigen.

696 392 Lease-e

De aanschafwaarde is het maximale leasebedrag exclusief BTW. De BTW betaal je zelf aan en kan je als ondernemer terugvragen van de belastingdienst.

Het bedrag dat je bij het afsluiten van het leasecontract direct overmaakt. De aanbetaling verlaagt je leasebedrag en je maandelijkse termijn.

Het bedrag dat je aan het einde van het contact betaalt. Hierover betaal je alleen rente.