Chinese EV merken komen naar Mexico met een oog op de VS

Mexico is een grote automarkt met een verkoop van 1.36 miljoen in 2023, goed voor de zevende plek op de ranglijst van grootste automarkten ter wereld. Het EV aandeel is nog klein maar groeit snel: 1.3% in 2023, 94% meer dan in 2022. Met PHEV’s erbij was het 1.6%.

Chinese EV merken in Mexico

JAC

Het bestverkopende Chinese EV merk is JAC met twee auto’s in de Mexicaanse EV Top 10: de E10X hatchback en de E Sunray City bestelwagen. Verder verkoopt JAC de E J7 sedan, de E Sei4 Pro, en diverse andere elektrische bedrijfswagens. JAC heeft al sinds 2017 een fabriek in Mexico.

Geely

Geely is sinds vorig jaar aanwezig op de Mexicaanse markt. Het merk verkoopt benzinemodellen en één EV: de Geometry C, het basismodel van de Geometry serie. Later dit jaar komt het Zeekr merk naar Mexico.

Chery

Chery heet Chirey in Mexico. Het verkoopt benzinemodellen en twee PHEV’s: de Tiggo 7 Pro e+ en de Tiggo 8 Pro e+. Chery heeft plannen voor een fabriek die EV’s en PHEV’s gaat bouwen voor de lokale markt en voor export naar de VS.

SEV

SEV is een rare taco in de bijt. Het is een Mexicaans merk maar de auto’s zijn Chinees. Het enige dat SEV verandert is het logo. De auto’s komen van verschillende fabrikanten, waaronder Bestune, Dayun en Dongfeng. SEV levert de goedkoopste EV van Mexico; de E-Wan Cross, gebaseerd op de Dayun Yuehu, met een prijs van 19.000 euro. SEV wil in 2025 beginnen met lokale productie.

BYD en de Shark

BYD verkoopt veruit de meeste EV-modellen in Mexico, onder meer de Han, Tang, Yuan, Seal, King, Dolphin, en de Dolphin Mini (Seagull). Maar de belangrijkste BYD is de Shark. Deze PHEV pick-up truck met 450 pk werd in Mexico onthuld en komt daar als eerste op de markt. De Shark gaat concurreren met populaire Japanse en Amerikaanse trucks. Verder heeft BYD vergevorderde plannen voor een fabriek.

Fabrieken bouwen

Produceren in Mexico is om diverse redenen interessant: de Mexicaanse markt groot genoeg, Mexico is een goede exportbasis voor Zuid Amerika, en aan de noordgrens ligt de Verenigde Staten, nog altijd de tweede automarkt ter wereld, waar veel Chinese merken graag aan de slag willen.

Washington maakt zich zorgen om de eigen auto-industrie en wil de Chinezen buiten de deur houden met een importtarief van 27.5% op geïmporteerde Chinese auto’s, waardoor geen enkel Chinees merk actief is in de VS. Toch wil President Biden het tarief verhogen naar 102%.

Mexico is een mogelijke achterdeur, het zit samen met de VS en Canada in het USMCA handelsverdrag. Op auto-import uit Mexico zit een tarief van slechts 2.5%. Het is de vraag of dit deurtje open blijft. De Amerikaanse regering heeft Mexico gevraagd geen stimulerende voordelen meer te geven aan Chinese automerken, en Amerikaanse industrie-organisaties hebben opgeroepen om de grens met Mexico te sluiten voor Chinese merken.

Het is dus mogelijk dat de Chinese EV-merken de VS toch niet in komen. Maar vlak over de grens gaan BYD en anderen wél concurreren met Amerikaanse merken.

De prijzenoorlog gaat mee

Chinese merken beconcurreren elkaar letterlijk tot op de dood. In China zijn door een langdurige prijzenoorlog de eerste merken omgevallen, en bij export gaat dat gevecht gewoon door, ook in Mexico. BYD begon, door de Dolphin Mini voor een superlage prijs in de markt te zetten, JAC en SEV reageerden meteen en verlaagden de prijzen van hun modellen. De Mexicaanse consument heeft dus geluk. De komende jaren zullen meer Chinese merken de stap naar Mexico maken, met of zonder mogelijke export naar het noorden.

696 392 Lease-e

De aanschafwaarde is het maximale leasebedrag exclusief BTW. De BTW betaal je zelf aan en kan je als ondernemer terugvragen van de belastingdienst.

Het bedrag dat je bij het afsluiten van het leasecontract direct overmaakt. De aanbetaling verlaagt je leasebedrag en je maandelijkse termijn.

Het bedrag dat je aan het einde van het contact betaalt. Hierover betaal je alleen rente.