BYD en Uber sluiten overeenkomst voor 100.000 EV’s

De Chinese automaker BYD en de Amerikaanse ride-hailing gigant Uber gaan samenwerken. De bedrijven hebben een megadeal getekend voor 100.000 elektrische voertuigen.

Eerder sloot Uber vergelijkbare overeenkomsten met onder andere Hyundai en Tesla. Ook heeft Uber een overeenkomst met Kia voor de ontwikkeling van een “purpose built vehicle”, vergelijkbaar met de Chinese ride-hailing auto’s.

De deal met BYD is echter veruit de grootste en het is de eerste keer dat een Chinees merk een dergelijke order krijgt van een Amerikaans bedrijf. De keuze van Uber voor BYD is opmerkelijk omdat Uber na een heftige prijzenslag sinds 2016 niet meer actief is in China. Uber verkocht toen zijn activiteiten aan zijn Chinese concurrent DiDi.

BYD Seal

De samenwerkingsovereenkomst tussen BYD en Uber

Het belangrijkste onderdeel van de overeenkomst is dat BYD 100.000 elektrische voertuigen met korting gaat aanbieden aan Uber-chauffeurs. Verder gaan BYD en Uber samen diverse andere kortingen aanbieden voor opladen, onderhoud, verzekeringen, evenals financierings- en leaseaanbiedingen. Het uiteindelijke doel is om de acceptatie van EV’s op het Uber-platform te versnellen.

De samenwerking begint in Europa en Latijns-Amerika en zal zich daarna uitbreiden naar Australië, Canada, het Midden-Oosten en Nieuw-Zeeland. BYD verkoopt al auto’s in al deze markten behalve in Canada, maar dat gaat volgend jaar veranderen. Dat betekent dat er al een servicenetwerk aanwezig is en dat consumenten bekend zijn met het BYD merk.

BYD Yuan Plus (Atto 3) (EV)

De auto’s

BYD maakt EV’s en PHEV’s. Het persbericht van Uber noemt alleen volledig elektrische voertuigen. Echter, de foto bij het persbericht laat drie auto’s zien: de BYD Seal sedan (EV), de BYD Song Plus DM-i (PHEV) en de BYD Yuan Plus (Atto 3) (EV). De Song Plus is ook verkrijgbaar als EV dus misschien heeft de persdienst een verkeerd plaatje gepakt.

BYD Song Plus DM-i (PHEV)

Autonome taxi’s

De twee bedrijven gaan ook samenwerken aan toekomstige autonome voertuigen van BYD die op het Uber-platform zullen worden ingezet. BYD heeft dan nog wel wat te doen. Het bedrijf noemde eerder volledig autonoom rijden “basically impossible” en loopt in China achter op de concurrentie als het gaat om ADAS toepassingen. Om dit in te halen maakte BYD in juni bekend dat het 13 miljard euro gaat investeren in technologie voor autonoom rijden.

Opsteker

De overeenkomst met Uber is hoe dan ook een enorme opsteker voor BYD. Het vergroot de zichtbaarheid van het merk in exportlanden en het is een teken van vertrouwen: Uber gaat er kennelijk vanuit dat BYD een blijvertje is en dat de auto’s technisch goed in elkaar steken. Dit is weer goed voor het consumentenvertrouwen in het Chinese merk.

696 392 Lease-e

De aanschafwaarde is het maximale leasebedrag exclusief BTW. De BTW betaal je zelf aan en kan je als ondernemer terugvragen van de belastingdienst.

Het bedrag dat je bij het afsluiten van het leasecontract direct overmaakt. De aanbetaling verlaagt je leasebedrag en je maandelijkse termijn.

Het bedrag dat je aan het einde van het contact betaalt. Hierover betaal je alleen rente.