Audi S6 Avant e-tron – als Avant en Sportback

Gewoon een dikke Audi Avant, zoals we ze al jaren gewend zijn, maar dan met een innovatieve, powervolle elektrische aandrijflijn, dat is de S6 e-tron. We konden er als eerste Nederlandse medium een rondje omheen lopen.

Even en oneven

Voor degene die het is vergeten of niet eerder opmerkte; de even cijfers bij Audi zijn vanaf heden voorbehouden aan de elektrisch aangedreven modellen. Dus, de A6 en S6 zijn volledig elektrisch. Om die reden is de A4 verandert in een A5, terwijl een A5 altijd een coupé-versie van de A4 was. Goed, mocht u het niet begrijpen, neem een duik in de homepage van Audi, daar wordt het visueel vrij aardig helder gemaakt. Is er dan geen A6 of S6 met een dikke benzine motor meer leverbaar? Zeker wel, maar die heet dan A7 of S7. Tot zover het geneuzel over de naamvoeringen.

300 kilometer in tien minuten

Stuk interessanter is het feit dat de A6 en S6 over mooie innovatieve technieken beschikken. Technieken die we inmiddels kennen van de Audi Q6 en Porsche Macan en waar nog meer modellen uit de Volkswagen Group mee gaan werken. Het platform, de accu en de, één of desgewenst twee elektromotoren, kunnen 800 Volt techniek aan. Dat wil zeggen, aan de juiste laadunit die dus 800 Volt kan leveren, laadt de S6 op maximaal 270 kW. Betreft het een minder geavanceerd energiepunt, 400 Volt sterk, dan kom je aan 135 kW per accubank, waar er dus twee van zijn. In gewone-mensen-taal betekent het dat je in de ultieme situatie 300 kilometer actieradius laadt in ongeveer tien minuten. Gaat de rit door Duitsland, en is snelladen dus van toepassing, dan moet de rij voor het toilet niet te lang zijn, anders is de bestuurder trager dan dat de auto laadt. Niet uniek, wel handig: de S6 heeft aan weerszijde een laadpoort. Achter het rechter klepje huist een AC-poort, achter het linker zowel een AC als een DC-poort. Geen gedoe door de kabel over de auto te moeten trekken, met zwarte strepen op de lak als gevolg.

Aaien en de voorklep opent

Ook handig bedacht: door met je hand over de neus van de Audi te strijken, opent de voorklep zodat je daar bij de relatief kleine bagageruimte kan; als je althans wel de sleutel in je zak hebt. Je hoeft dus niet meer in de auto onder het stuur aan een hendel te trekken. Het staat wellicht wat typisch, als je met je hand over de voorzijde van de Audi staat te strijken, maar het gevolg is dat de voorklep opent, waarna je alleen nog even de extra vergrendeling hoeft te ontsluiten. De achterklep opent met een zwiep van het onderbeen. Een geprojecteerd embleem op de grond, vanonder de auto vandaan, geeft aan waar je moet ‘schoppen’ met je onderbeen. De bagageruimte opent daarna en je kijkt in een donker gat van zo’n 500 liter inhoud, ongeacht of het de Sportback of Avant betreft. Overigens heeft de Sportback ook een vijfde deur, net als de Avant, vandaar dat Audi voor de naam Sportback heeft gekozen.

Naar wens rondom luchtvering

Met zijn 4,96 meter aan lengte (1,96 m breed) is de S6 en dus ook A6 een fractie korter dan de 5 Serie van BMW, waarvan we de elektrische variant (i5) in de e-Drivers.com duurtest vloot hebben rijden. De elektrische S6 oogt fors, maar op een of ander manier minder groot dan de laatste S6 – met benzinemotor. We hadden het al even over de i5. Die is standaard uitgerust met luchtvering op de achteras en naar wens rondom voorzien van adaptieve dempers. Bij Audi valt er te kiezen tussen rondom schroefveren of achter alle wielen luchtvering. Kies je voor de optionele luchtvering weet dan dat de Audi op snelheid een stukje zakt, twee centimeter, hetgeen de luchtweerstand ten goede komt. Die is overigens behoorlijk scherp, met 0,21 Cw-waarde, voor de basis-A6. Mede gecreëerd met een zo goed als gesloten neus. De roemrijke ‘single frame’ neus is hartstikke dicht, en heeft dus alleen een visuele functie.

Audi blijft King of Light

Ben je gek op lichtgevende logo’s, dan moet je emigreren naar China. Daar mogen zowel de Audi-ringen aan de voor- als achterzijde lichtgevend zijn. In Europa geeft alleen het logo op de achterklep (rood) licht en dat allemaal na langdurig gesteggel met homologatie eisen. Die achterlichten hebben overigens ook een communicerende functie. Opstoppingen vóór de auto geven de achterlichten door middels bepaalde lichtsignalen. Zo maar een voorbeeld; de achterlichten beschikken over talrijke verlichtingskunstjes.

Nu bestellen, eind dit jaar rijden

De 551 pk sterke (in overboost) Audi S6 komt eind dit jaar in de verkoop, net als de A6. Een S6 heeft altijd vierwielaandrijving, dus Quattro, want twee elektromotoren. Een A6 kan met zowel achter als voor-en-achter een elektromotor uitgerust zijn. Het type S6 onderscheidt zich voornamelijk door (visuele) uitrusting. Na de zomer gaan we rijden met de A6 en S6.

Tekst: Werner Budding

1200 800 Lease-e

De aanschafwaarde is het maximale leasebedrag exclusief BTW. De BTW betaal je zelf aan en kan je als ondernemer terugvragen van de belastingdienst.

Het bedrag dat je bij het afsluiten van het leasecontract direct overmaakt. De aanbetaling verlaagt je leasebedrag en je maandelijkse termijn.

Het bedrag dat je aan het einde van het contact betaalt. Hierover betaal je alleen rente.